De kalverhouderij      


Hooijer Group BV. heeft zowel eigen als contractstallen, deze zijn gestationeerd in plaatsen binnen geheel Nederland en België. De veehouders waar wij mee werken zijn uiterst zorgvuldig betreffende vakkundige voeding en verzorging voor de dieren. Omdat de kalverhouderijen een belangrijke rol spelen binnen ons bedrijf, vinden wij het van belang dat de communicatie tussen ons bedrijf en de veehouders goed onderhouden wordt. Op deze manier kunnen wij de veehouders te allen tijde van hun behoeftes voorzien.


Het proces binnen een kalverhouderij

De week voordat de kalveren aankomen bij de stallen, begint het proces van de veehouder. De veehouder moet namelijk zijn stallen gereed maken voor de binnenkort arriverende kalveren. Om ervoor te zorgen dat de kalveren zo goed mogelijk worden opgevangen hoort de stal op een gewenste temperatuur van 15ºC te zijn.

 

Als de kalveren, van twee weken oud, zijn aangekomen, worden ze gesorteerd in een groepshuisvesting. Een groepshuisvesting bevat waternippels waar zij de gehele dag uit kunnen drinken en een voederbak die twee keer daags wordt gevuld. 

 

Om ervoor te zorgen dat het kalf gezonde weken tegemoet zal gaan, is een goede samenstelling van het voer van groot belang. De kalveren krijgen gebaseerd op hun ras, groeicapaciteit en leeftijd een voerrantsoen dat is afgestemd op de behoefte. Op deze manier wordt er ook geen voer verspild. Tijdens een bezoek aan een kalverhouderij zult u dan ook zien dat het de kalveren nergens aan ontbreekt. 

Als de veehouder opmerkt dat er een kalf is waarvan de gezondheid achteruitgaat, dan zal deze apart worden gezet of in een groepsvesting bij de zwakkere en zieke kalveren. Hier zal het kalf persoonlijke aandacht krijgen en hoopt de veehouder dat het kalf weer zal aansterken. 

 

Na 28 weken zijn ze flink aangesterkt en is het tijd voor de kalveren om de stal te verlaten. Ze worden op transport gezet naar een slachthuis, waar zij op een respectvolle manier geslacht zullen worden. 


Kwaliteit en Controle

Tijdens het houden van de kalveren worden de veehouders continu gecontroleerd. Dit wordt gedaan middels voermonsters, bloedmonsters en haarmonsters. Aldus kan de veehouder laten zien dat hij zeer zorgvuldig omgaat met zijn kalveren en zijn kwaliteit kan waarborgen.